Ο  ΔΗΜΟΣ  Κ. ΜΗΤΡΟΥΣΙΟΥ

 

 

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

 

   Ο Δήμος Κ. Μητρουσίου προήλθε από τη συνένωση έξι πρώην κοινοτήτων: 

της κοινότητας Μητρουσίου (Άνω Μητρούσι & Κάτω Μητρούσι) με 2.314 κατοίκους, 

της κοινότητας Προβατά με 1.525 κατοίκους, 

της κοινότητας Μονοκκλησιάς με 452 κατοίκους, 

της κοινότητας Άνω Καμήλας με 792 κατοίκους, 

της κοινότητας Βαμβακιάς με 782 κατοίκους και 

της κοινότητας Αναγέννησης με 976 κατοίκους. 

   Ο συνολικός πληθυσμός του Δήμου, σύμφωνα με την απογραφή του 1991, είναι 6.841 κάτοικοι και έδρα του είναι η πρώην κοινότητα Προβατά. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν παρατηρήθηκε μείωση του πληθυσμού στην περιοχή του Δήμου την τελευταία εικοσαετία. Επίσης πρέπει να σημειώσουμε ότι στην περιοχή του Δήμου διαμένουν και Παλινοστούντες που έχουν πάρει την ελληνική ιθαγένεια και είναι: 26 άτομα ( 8 οικογένειες )στην Αναγέννηση, 9 άτομα ( 3 οικογένειες ) στη Βαμβάκια και 9 άτομα ( 2 οικογένειες ) στον Πρόβατα, συνολικά δηλαδή διαμένουν 44 Παλινοστούντες (13 οικογένειες) με ελληνική ιθαγένεια.

 

   Ο πληθυσμός , η έκταση αλλά και η πληθυσμιακή εξέλιξη της περιοχής του Δήμου κατά την τελευταία τριακονταετία, δίνονται στους παρακάτω πίνακες και γραφήματα : 

Πίνακας 1.1 : Αναλυτικά στοιχεία Δήμου Κ. Μητρουσίου

 

Δημοτικό Διαμέρισμα

Πληθυσμός (απογραφή1991)

Έκταση (σε στρέμματα)

Αναγεννήσεως

976

13.468

Άνω Καμήλας

792

7.397

Βαμβακιάς

782

14.268

Μητρουσίου

2.314

25.339

Μονοκκλησιάς

452

8.737

Πρoβατά

1.525

18.276

Σύνολο

6.841

87.485

 

 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

    Το σύνολο των τακτικών εσόδων του Δήμου για το έτος 1997 ανήλθε στο ποσό των 385,3 εκατομμυρίων δραχμών, το σύνολο των έκτακτων εσόδων σε 67,7 εκατομμύρια δραχμές, ενώ το σύνολο εξόδων σε 479,9 εκατομμύρια δραχμές.

    Ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός υπολογίζεται στους  4.528 κατοίκους, εκ των οποίων οι  3.728 είναι εργαζόμενοι και οι 790 άνεργοι. Από τους 3.728 εργαζομένους απασχολούνται:·

    Στον πρωτογενή τομέα 2.894 κάτοικοι με κύρια παραγόμενα αγροτικά προϊόντα το ρύζι, τη ντομάτα, το βαμβάκι, τα ζαχαρότευτλα, τα σιτηρά.

    Στον δευτερογενή τομέα 485 κάτοικοι στις βιομηχανίες και βιοτεχνίες που είναι εγκατεστημένες στα όρια του Δήμου ή σε άλλες μικρότερες ή μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Σερρών.

    Στον τριτογενή τομέα 359 κάτοικοι σε 154 εμπορικές επιχειρήσεις απασχολούνται περίπου 230 κάτοικοι, ενώ σε 29 επιχειρήσεις και φορείς παροχής υπηρεσιών άλλοι 40.

   Το πρόβλημα της ανεργίας είναι εμφανές στην περιοχή και πλήττει περισσότερο τα άτομα ηλικίας 25-35 ετών. Υψηλότερη ανεργία εμφανίζεται ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδο

  α)στους αποφοίτους Γυμνασίου

  β)στους αποφοίτους Λυκείου

  γ)στους αποφοίτους Δημοτικού

  δ)στους πτυχιούχους Α.Ε.Ι. και

  ε)στους πτυχιούχους Τ.Ε.Ι

   Στα όρια του Δήμου αναπτύσσουν δραστηριότητα 8 βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες καθώς και κάποιες μικρότερες ή ατομικές επιχειρήσεις.  Όσον αφορά τις βιομηχανίες συναντάμε      εργοστάσιο            τοματοπολτού,        βιομηχανία   κατασκευής ελαστικού  (κάδων)  , επεξεργασίας μετάλλου ζωοτροφών (επεξεργασία μηδικής) , ορυζόμυλους, γεωργικών μηχανημάτων.Υπάρχουν επίσης  3 βιοτεχνίες φασόν. 

  Εξετάζοντας τη δράση που αναπτύσσεται στον τομέα παροχής υπηρεσιών και στον εμπορικό τομέα βρίσκουμε να δραστηριοποιούνται: λογιστικό γραφείο, φαρμακεία, οδοντιατρείο, κέντρα διασκέδασης όπως ταβέρνες, καφετερίες, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης κ.α. Η εμπορική δραστηριότητα της περιοχής περιορίζεται σε καταστήματα τροφίμων και σε καταστήματα γεωργικών μηχανημάτων και λιπασμάτων.

  Όσον αφορά τους διάφορους άλλους κλάδους επαγγελματιών συναντάμε ζαχαροπλαστεία, πιτσαρίες, ανθοπωλείο, κατάστημα εμπορικών ειδών, κουρεία, κομμωτήρια, μπουγατσατζίδικα κ.λ.π.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

  Στο Δήμο Κ.Μητρουσίου λειτουργούν εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων.Συγκεκριμένα λειτουργούν:

  2    Παιδικοί σταθμοί

  7    Νηπιαγωγεία

  6    Δημοτικά Σχολεία

  1    Γυμνάσιο

  1    Λύκειο

   Οι υπάρχουσες εκπαιδευτικές μονάδες εξυπηρετούν σήμερα  περίπου 114 νήπια στα Νηπιαγωγεία,320 μαθητές στα Δημοτικά Σχολεία,94 μαθητές στο Γυμνάσιο και 22 μαθητές στο Λύκειο. Συγκρίνοντας το υπάρχον μαθητικό δυναμικό με το αντίστοιχο προηγούμενων ετών, παρατηρούμε ότι, παρόλο που σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα ξεχωριστά σημειώνονται άλλοτε αυξήσεις και άλλοτε μειώσεις των μαθητών, στο σύνολο των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου υπάρχει μικρή μείωση του μαθητικού δυναμικού σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

   Όσον  αφορά  τον   αριθμό   των   διδασκόντων,   τα     7   Νηπιαγωγεία   απασχολούν   8 διδάσκοντες και όλα είναι μονοθέσια.

   Από τα 6 Δημοτικά Σχολεία τα 2 είναι εξαθέσια τα 2 τετραθέσια και τα υπόλοιπα τριθέσια. Στο Γυμνάσιο απασχολούνται 14 καθηγητές, ενώ στο Λύκειο 12

   Στα έξι Δημοτικά σχολεία λειτουργούν 36 τάξεις. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν τη φοίτηση τους σε ένα Δημοτικό Σχολείο καθώς πραγματοποιούνται μαθήματα από την πρώτη(Α') έως και την έκτη(ΣΤ')τάξη του δημοτικού.

   Πέρα από την Δημόσια εκπαίδευση που παρέχεται λειτουργούν στο Δήμο και ιδιωτικές υποδομές εκπαίδευσης που βοηθούν στη σχολική μόρφωση των παιδιών. Αυτά είναι:4 φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης καθώς και 3 φροντιστήρια ξένων γλωσσών(Αγγλικά, Γαλλικά κλπ).

 

ΥΓΕΙΑ

 

   Στο Δήμο Κ. Μητρουσίου λειτουργούν αγροτικά ιατρεία σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα , χωρίς όμως την καθημερινή παρουσία του αγροτικού Ιατρού σε αυτά .Τόσο ο εξοπλισμός τους όσο και οι κτιριακές εγκαταστάσεις χρήζουν άμεσης αντικατάστασης και επισκευής προκειμένου να παρέχονται σύγχρονες και ικανοποιητικές υπηρεσίες υγείας.

 

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

 

   Στον πρωτογενή τομέα απασχολούνται 2.894 κάτοικοι. Οι κυριότερες καλλιέργειες της περιοχής είναι το ρύζι, τα ζαχαρότευτλα, η βιομηχανική ντομάτα, το βαμβάκι, τα κηπευτικά, τα σιτηρά, ο αραβόσιτος, το τριφύλλι.

    Σύμφωνα με στοιχεία από την Δ/νση Προγραμματισμού της Νομαρχίας Σερρών το έτος 1995 καλλιεργήθηκαν συνολικά στο Δήμο 25.678 στρ. ρύζι, 10.441 στρ. ζαχαρότευτλα, 3.110 στρ. βιομηχανική ντομάτα, 11.031 στρ. βαμβάκι, 5.540 στρ. κηπευτικά, 1.720 στρ. σιτηρά, 11.047 στρ. αραβόσιτος, 5.000 στρ. τριφύλλι, 1.000 στρ. κριθάρι, επίσης 96 στρ. δενδρώδεις καλλιέργειες καθώς και 17 στρέμματα θερμοκήπια.( βλ. πιν.1.2.)

   Στο Δήμο υπάρχουν συνολικά 1.587 γεωργικές εκμεταλλεύσεις, σύμφωνα με την απογραφή του 1991, στις οποίες εργάζονται 1.918 άνδρες και 1.165 γυναίκες με κύρια απασχόληση και 451 άνδρες και γυναίκες που εργάζονται ως δευτερεύουσα απασχόληση την γεωργική εκμετάλλευση.

   Οι καλλιεργούμενες εκτάσειςτου Δήμου ανέρχονταισυνολικά σε 74.085 στρ. από τις οποίες τα 73.638 στρ. είναι αρδευόμενα από δίκτυο, ενώ 504 στρ. αρδεύονται από ταμιευτήρες και γεωτρήσεις.

   Όσον αφορά την κτηνοτροφία το έτος 1995 συναντάμε συνολικά στο Δήμο 92 αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις με συνολικά 4.929 αιγοπρόβατα, 1.077 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής (σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν αγελάδες ελευθέρας βοσκής) και τέλος 103 χοίροι, (βλ. πιν. 1.5.)

   Η ηλικία των αρχηγών των γεωργικών εκμεταλλεύσεων το έτος 1995 ήταν κυρίως 51-60 ετών ,ενώ παρατηρούμε ότι μόνο 9 άτομα ηλικίας 21-30 είναι αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης, (βλ. πιν. 1.4.)

   Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι δεν εντάχθηκαν από το Δήμο άτομα στον κανονισμό 2328/91 για τους νέους αγρότες στην εξαετία 1990-95

 

 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 

   Όσον αφορά την πολιτιστική δραστηριότητα στην περιοχή του Δήμου, βλέπουμε ότι υπάρχουν Πολιτιστικοί Σύλλογοι στα περισσότερα δημοτικά διαμερίσματα. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος " Καπετάν Μητρούσης ", ο Σύλλογος Θρακιωτών Μητρουσίου και ο Σύλλογος Γυναικών στο   Μητρούσι. Ο   Εκπολιτιστικός   Σύλλογος Αναγέννησης στην Αναγέννηση και ο Πολιτιστικός Σύλλογος " Δημόκριτος " στον Προβατά.

    Εδώ πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στοΛαογραφικό Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών "Η Μπάμπω" και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών   "Λυσιστράτη" που εδρεύουν στα δημοτικά διαμερίσματα Άνω Καμήλας και Μονοκκλησιάςαντίστοιχα.Οι δύο αυτοί Σύλλογοι διατηρούν το έθιμο της " γυναικοκρατίας ", έθιμο που ίσως είναι μοναδικό στην   Ελλάδα.   Η  " γυναικοκρατία" αποτελεί μια από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που τείνουν να γίνουν θεσμοί στην περιοχή και διεξάγεται κάθε χρόνο στις 8 Ιανουαρίου.

    Η έλλειψη  σύγχρονων  πολιτιστικών κέντρων   στα  Δημοτικά Διαμερίσματα μειώνουν τις ευκαιρίες για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των κατοίκων. Οι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων που λειτουργούν σε κάποια από τα Δ.Δ χρησιμοποιούνται κυρίως για την διδασκαλία παραδοσιακών χορών και την εκμάθηση μουσικών οργάνων.

 

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

 

    Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που λειτουργούν στο Δήμο και σχετίζονται με τον πολιτισμό είναι η Φιλαρμονική στο Δ.Δ Προβατά και μία Βιβλιοθήκη στο Δ.Δ  Άνω Καμήλας.

   Λειτουργούν επίσης 6  Κ.Α.Π.Η, ένα σε κάθε Δ.Δ. τα οποία συμβάλλουν στην ψυχαγωγία και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των ηλικιωμένων κατοίκων του Δήμου.

 

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

 

   Στο νέο Δήμο υπάρχουν επτά(7) γήπεδα ποδοσφαίρου ένα σε κάθε Δ.Δ εκτός από το Δ.Δ Μητρουσίου στο οποίο υπάρχουν δύο(2) και ένα που βρίσκεται υπό κατασκευή. Λειτουργούν επίσης πέντε(5) ανοιχτά γήπεδα αθλοπαιδιών ενώ ο Δήμος αριθμεί έξι(6) αθλητικούς συλλόγους με έντονη αθλητική δράση.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΝ Ο.Τ.Α

 

    Οι υπηρεσίες που λειτουργούν στο Δήμο Κ. Μητρουσίου είναι οι εξής: 

    Ένας (1)Αστυνομικός Σταθμός στο Δ.Δ Προβατά

    Ένα(1) Υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στο Δ.Δ Προβατά 

    Τ.Ο.Ε.Β στο Δ.Δ Προβατά 

    Νομαρχιακό Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών

    Η εξυπηρέτηση της επικοινωνίας των Δημοτικών Διαμερισμάτων με τα Ε.Λ.Τ.Α πραγματοποιείται μέσω κινητών υπηρεσιών ταχυδρομείου. Στο Δήμο υπάρχουν επίσης επτά(7) Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, ενώ το γήπεδο ποδοσφαίρου Πρόβατα χρησιμεύει και σαν ελικοδρόμιο για τις ανάγκες του Νομαρχιακού Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών.

 

ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ

 

    ΟΔήμος Κ. Μητρουσίου διαθέτει εύφορα εδάφη καθώς από τη δυτική πλευρά του διέρχεται ο ποταμός Στρυμόνας ενώ το κέντρο σχεδόν του Δήμου διασχίζει ο παραπόταμος του Στρυμόνα η τάφρος Μπέλιτσα, που εξυπηρετεί την άρδευση μεγάλης περιοχής του Δήμου.

    Σύμφωνα με την απογραφή του 1991 ο Δήμος διαθέτει 300 στρέμματα βοσκότοπους,74.080 στρέμματα καλλιεργήσιμες εκτάσεις και 4.600 στρέμματα εκτάσεων με νερά

 

ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ-ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

 

Το κύριο οδικό δίκτυο του Δήμου Κ.Μητρουσίου είναι 37 χλμ. , από τα οποία τα 17 χλμ. καλύπτουν εθνική οδό και τα υπόλοιπα 20 χλμ. επαρχιακή. Το τμήμα του οδικού δικτύου που καταλαμβάνει η εθνική οδός Σερρών-Θεσ/νίκης βρίσκεται σε καλή κατάσταση ενώ αυτό που καταλαμβάνει η επαρχιακή χρειάζεται επισκευές και διαπλατύνσεις.

Στην περιοχή του νέου Δήμου υπάρχουν επίσης αγροτικοί δρόμοι μήκους  περίπου 210 χλμ.

 

 

 

Το σχολείο μας

οι μαθητές

πού είμαστε  οι δάσκαλοι
εκδηλώσεις  ιστορικά στοιχεία ο Δήμος μας συνδέσεις